Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?
1. Hedefinizi belirleyin.
Kariyer planlaması yaparken öncelikle gelecekte nasıl bir hayat istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için aşağıdaki soruları kendinize sormalısınız. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, kariyer hedefinizi belirleyecektir.
- Nasıl bir iş?
- Nasıl bir sosyal hayat?
- Hangi şehir?
- Hangi ülke?
- Hangi sektör?
- Hangi pozisyon?
- Nasıl bir firma?
- Ne kadar maaş?
2. Sektör ve pozisyon seçin.
Mesleğinize, ilginize ve becerilerinize uygun kariyer seçeneklerini araştırın. Bunun için, iş arama sitelerinde iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Üniversitenizin Kariyer Merkezi ile görüşebilirsiniz. Çalışma hayatındaki arkadaşlarınızdan, ailenizden, üniversite hocalarınızdan ve mezun derneklerinden bu konuda destek isteyebilirsiniz. Öğrenciyken staj yapmanız, mesleğinizi ve kariyer seçeneklerini tanımanıza çok yardımcı olur. Dünyada, ülkemizde, çalışmak istediğiniz şehirde var olan ve yükselen sektörleri araştırın. Elde ettiğiniz bilgiler ışığında çalışmak istediğiniz sektörü ve pozisyonu belirleyin.
3. Kendinizi tanıyın.
Kariyer planlaması yapabilmek için önce kendinizi iyi tanımalısınız. Geçmiş deneyimlerinizi düşünün. Nelerden hoşlandığınızı, hangi alanlardan başarılı olduğunuzu, hangi alanlarda başarısız olduğunuzu tanımlayın. Doğal yetenekleriniz nelerdir? Kişilik tipiniz nedir? İçe dönük bir insan mısınız, yoksa dışa dönük, iletişime daha açık bir insan mısınız? Bilhassa çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili güçlü ve zayıf yanlarınızın farkına varmanız önemlidir.
4. Her deneyim değerlidir.
Kendinizi tanımanın en iyi yolu deneyimlemektir. Deneyimleyerek güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfedersiniz. Zorunlu olmasa da staj yapın. Mesleğinizle ilgili ya da ilgisiz yarı zamanlı işlerde çalışın. İletişim becerileri, takım çalışması, liderlik, yaratıcılık, problem çözme gibi yeteneklerinizi geliştirebilmek için sosyal sorumluluk projelerinde, gönüllü çalışmalarda, üniversite kulüplerinde aktif rol alın. Tiyatro, spor, fotoğrafçılık gibi düzenli sosyal aktiviteleriniz olsun. Başarısız olmaktan korkmadan her zaman yeni bir deneyime açık olun. Kendi başarı ve başarısızlık kavramlarınızı tanımlayın.
5. Kişilik envanter testleri
Kişilik envanter testleri kendinizi tanımanız ve size uygun iş alanlarını belirlemeniz için size yol gösterir. Üniversitenizin Kariyer Merkezi kişilik envanter testleri hakkında yardımcı olacaktır.
6. Yol haritanızı hazırlayın.
Mevcut bulunduğunuz noktadan hedefinize ulaşabilmek için bir yol haritası hazırlamalısınız. Seçtiğiniz pozisyon ve sektörün istediği
- Sertifika,
- Mesleki Yeterlilik Belgesi,
- Yabancı dil,
- Yüksek lisans,
- Herhangi bir sınav sonucu
vb. gibi gereksinimleri belirleyin ve bu gereksinimleri en kısa sürede elde etmek için bir plan yapın.
7. Farklı iş arama kanalları kullanın.
Hedeflediğiniz firmalara ulaşabilmek için kariyer sitelerine üye olun, kariyer fuarlarına gidin, firmanın kendi web sitesindeki ilanları takip edin, firmada çalışan bir tanıdığınız varsa onla irtibata geçin, meslek odalarına ve mezun derneklerine üye olarak networkünüzü genişletin.
8. B planı hazırlayın.
Önünüze beklenmedik engeller çıkabilir. Çalıştığınız firma iflas edebilir. Eşinizin başka bir şehre tayini çıkabilir. Her zaman mutlaka bir B planınız olsun.
9. Sabırlı olun.
Geçici çözümler aramayın. Maymun iştahlı olmayın. Bir fikirden diğerine atlamayın. Kariyer hedefinize ulaşmak için sabırlı olmalısınız ve hareket planınıza sadık kalmalısınız.
10. Başarısızlıktan korkmayın.
Başarıya giden yol başarısızlıklardan geçer. Yeni şeyler denemekten korkmayın. Öğrenmenin yolu denemek ve başarısız olmaktır.