İş Görüşmesinde Giyim ve Beden Dili

İş görüşmesinde bilgi birikiminiz ve deneyimleriniz kadar giyim tarzınız ve beden diliniz de önemlidir.


İnsan kaynakları yetkilisi, kısa bir sürede sizi tanımaya çalışır. Söylediğiniz şeylerin içeriği kadar giyim tarzınız ve beden diliniz de önemlidir. Giyim tarzınız insan kaynakları yetkilisinin kafasında yaratacağınız ilk izlenimdir. Günlük hayattaki tarzınız ne olursa olsun, profesyonel, özenli ve temiz bir kıyafet ile görüşmeye gidin.

Kıyafet seçiminiz işe gösterdiğiniz saygı ve özeni de gösterir. Erkekler için takım elbise, kadınlar için sade bir makyaj, ceket, pantolon tarzı bir giyim tarzı uygundur.
İş Görüşmesi Giyim

İş Görüşmesinde Giyim ve Beden Dili


1. Temiz ve özenli giyinin.

Temiz ve ütülü bir giysi ile görüşmeye gidin. Kişisel hijyeninize özen gösterin. Yağlı, bakımsız saçlar, kırışık bir gömlek, lekeli bir pantolon, boyasız bir ayakkabı ile bırakacağınız ilk izlenim, bütün yeteneklerinizin göz ardı edilmesine sebep olabilir.

2. Kadınlar için uygun kıyafet

Kurumsal bir firmaya iş görüşmesine giderken; sade ve şık bir pantolon-ceket ya da etek-ceket takım ve bunu tamamlayan sade bir gömlek veya bluz giyin. Lacivert, gri ya da siyah uygun renklerdir. Parlak renkler veya abartılı desenler giymeyin. Fazla dekolte, çok kısa ya da çok dar kıyafetler giymeyin. Hareketlerinizin kısıtlanmadığı, rahat bir kıyafet tercih edin. Takıma uyan renkte, fazla yüksek topuklu olmayan, klasik bir ayakkabı giyin.

KOBİ ile iş görüşmesine giderken; etek veya pantolon üzerine blazer ceket veya sade bir kazak veya hırka giyebilirsiniz. Smart casual bir giyim tarzı tercih edebilirsiniz. İş görüşmesinde kot pantolon giymeyin. Firma spor giyimin tercih edildiği bir işletme bile olsa, siz iş görüşmesine gündelik bir kıyafetle gitmeyin. Daha özenli ve şık bir kıyafet tercih edin.

3. Erkekler için uygun kıyafet

Kurumsal bir firmaya iş görüşmesine giderken; takım elbise, kravat ve klasik ayakkabı giyin. Lacivert veya koyu bir renkte ve desensiz bir takım elbise tercih edin. Takım elbise ile uyumlu renkte veya beyaz, uzun kollu bir gömlek giyin. Sade, düz veya çizgili bir kravat tercih edin. Siyah veya kahverengi ayakkabılar ve siyah çorap ile takımı tamamlayın.

KOBİ ile iş görüşmesine giderken; kravat takmadan blazer ceket, uzun kollu gömlek ve spor kumaş pantolon giyebilirsiniz. Smart casual bir giyim tarzı tercih edebilirsiniz. Kıyafetinizle uyumlu renkte klasik bir ayakkabı giyebilirsiniz. Hava sıcaksa, ceket giymeden sadece uzun kollu gömlek giyebilirsiniz. İş görüşmesinde kot pantolon giymeyin. Lacivert, gri gibi şık ve profesyonel renkler tercih edin.

4. Sade giyinin.

Firma yetkilisi sizin nasıl bir takım arkadaşı olacağınızı, kurum kültürü ile uyumlu olup olmadığınızı anlamaya çalışır. Kadın adaylar; çok yüksek topuklu, rahatsız ayakkabılar giymeyin. Abartılı bir makyaj yapmayın. Ağır bir parfüm sıkmayın. Çok fazla takı takmayın. Erkek adaylar; abartılı bir saç modeli yapmayın, çok fazla jöle vs. kullanmayın. Saat, kemer ve kravat takın. Şapka, küpe, bileklik, kolye ya da piercing tarzı aksesuarları takmayın. Ağır parfümlerden kaçının.

5. Kıyafetinizi bir gün önceden hazırlayın.

Görüşmeden bir gün önce giyeceğiniz kıyafeti seçin ve ütüleyin. Mülakattan önce ne giyeceğim diye telaş yapmayın. Kıyafet tercihinizi son ana bırakmayın.

6. Renk tercihi

İş görüşmesinde siyah, lacivert ve gri takımlar profesyonel görünür. Lacivert güven algısı oluşturur. Kahverengi kıyafetleri tercih etmeyin. Takım içinde açık renkli bir gömlek giyin. Koyu renkli klasik bir ayakkabı tercih edin.

7. Özgüvenli bir tokalaşma

Dik bir duruşla, göz teması kurarak, özgüvenli bir tokalaşma ile görüşmeye başlayın.

8. Gülümseyin :)

Görüşmede pozitif ve hevesli görünün. Gülümseyin. Hiçbir zaman geçmiş işlerinizi, patronlarınızı kötülemeyin. Negatif değil, pozitif bir ifade kullanın.

9. Kollarınızı bağlamayın.

Kollarınızı bağlamak iletişime kapalı ve sabit fikirli olduğunuzu gösterir. İş görüşmesinde kollarınızı kesinlikle bağlamayın.

10. Dik oturun, sakin konuşun.

Dik oturmak dikkatli, iletişime açık ve konuşmaya hazır olduğunuzu gösterir. Mülakat sırasında dik oturun. Kambur oturmamaya gayret edin. Sakin, duyulabilir bir ses tonu ile konuşun.

İş Rehberi

İş arama sürecinize rehberlik edecek faydalı bilgileri İŞ'TE ÇİĞLİ kariyer portalımızda bulabilirsiniz.

Çiğli Belediyesi Sosyal Medya Hesaplarımız